Certificat
ISO 9001:2015
Certificat
ISO 14001:2015
Certificat
ISO 45001 : 2018
СЕРТИФИКАТИ / CERTIFICATES

Горещо поцинковане – ненадминатата антикорозионна защита.

Горещо поцинковане – ненадминатата антикорозионна защита.

Разговор на  Петко Горев, Търговски директор на групата
заводи ЗГП – ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ пред 
Вестник Строител . 

           Здравейте г-н Горев, в последните години горещото поцинковане набира все по-голяма популярност в България. Бихте ли ни разказали малко повече за този метод на антикорозионна защита,  за неговата ефикасност и приложение.

           Наистина интересът към този вид антикорозионна защита нараства с всяка изминала година в България и това въобще не е учудващо. Основна причина за това е, че горещото поцинковане се явява универсален метод на защита за стоманата и чугуна. Претегляйки всички минуси и плюсове, то изпъква сред другите видове антикорозионни защити доста сериозно.

Можем да кажем, че този вид защита има огромно приложение, както в индустрията, така и извън нея. Голямо предимство пред останалите методи за антикорозионна защита са неговата практичност и дълготрайност. Заради това то е толкова разпространено в цял свят. В България през последните години се наблюдава нарастване на интереса към този вид защита. Причината е, че залагайки на този вид защита,  крайният потребител получава най-добрата пакетна сделка, тоест за парите си потребителят получава най-много ползи.  Такива ползи са дълготрайност, практичност, липса на нужда от периодична поддръжка на покритието, най-ниски общи разходи за целия период на експлоатация на изделието, възможност за рециклиране на покритието след години, устойчивост на различни атмосферни и експлоатационни условия. Голям плюс е и спокойствието по време на монтажа по отношение на боравенето с изделията и устойчивостта им на механични удари в сравнение с останалите конкурентни антикорозионни защити. Все повече инвеститори и производители се запознават от първо лице с предимствата на този процес и разбират колко практичен е той и какви преимущества им дава в сравнение с всички останали конкурентни методи. Горещото поцинковане е до голяма степен за тези, които мислят в перспектива и искат да разрешат проблемите с корозията си не само тук и сега, но и  за период от петнайсет, трийсет, петдесет или повече години в зависимост от това с какви функции ще бъде изделието, което ще се защитава.

      Горещото поцинковане е металургичен процес, който се извършва в заводски условия под строгия надзор на специалисти. Това е високотемпературен процес, извършващ се при около четиристотин и петдесет градуса, при който стоманата или чугунът биват потопени в баня от разтопен цинк. Двата метала влизат във взаимодействие, при което се изграждат няколко общи железно-цинкови сплави върху сто процента от повърхността на изделието. Много е важно да акцентираме върху това „покриване на площта на изделието на сто процента“.  Горещото поцинковане, за разлика от другите конкурентни методи, се извършва при условие, че цялата площ на изделието бива потопена и съответно защитена. Никакви кухини  или труднодостъпни места не могат да останат непотопени и съответно непоцинковани, включително и вътрешни такива за изделието. За да се осигури това, в голяма част от случаите, се изработват технологични отвори за вентилация на изделието, така че цинковата стопилка да може да проникне навсякъде. Полученото покритие е изключително устойчиво, като поцинкованият детайл е готов за експлоатация веднага след като изстине. Няма нужда да се изчаква изделието да съхне или да се изпича в камери, както например се прави при методи като боядисването. Още с излизането на детайла от цинковата вана, в която е бил потопен, цинкът застива и се втвърдява – крайният вид на покритието е достигнат. След напълното  изстиване на детайла, той може да бъде натоварен и експедиран към дестинацията, на която ще бъде монтиран или експлоатиран.  Покритието му е равномерно и устойчиво на механични въздействия още в този момент. Обикновено единият от формираните слоеве железно-цинкова сплав е с по-голяма твърдост от тази на стоманата. Това означава, че устойчивостта на целостта на покритието при товаро-разтоварни дейности, монтаж и експлоатация на изделието е изключително голяма.  Едно от най-важните предимства на горещото поцинковане се крие в тази устойчивост на механични удари и интервенции. Ако ударим едно боядисано изделие например и премахнем защитното покритие, след време ще наблюдаваме така нареченото „подкожушване“ . Ръждата ще започне да „пълзи“ под слоя боя и да разрушава нанесеното покритие с бързи темпове като така ще компроментира изделието. При горещото поцинковане, наличието на сплавяване между цинка и стоманата прави невъзможно  „подкожушването“ и „пълзенето“ на ръждата. Тук наблюдаваме формирането на така наречената галванична клетка, при която корозирането се ограничава до мястото на удара.  За специалистите, които работят с изделия, които са леснораними на удар по време на монтаж или експлоатация, това качество на горещо поцинкованите изделия им дава спокойствие и им спестява много проблеми.

     Ако направим сравнение с боядисването например, ще видим, че боята може да покрие само външните части на всеки един детайл, без да може да покрие недостъпните места. Ползвателят на горещо поцинкования продукт получава защитено и покрито на сто процента изделие, докато в другия случай получава частично обработени и защитени детайли. Тази частична защита впоследствие рефлектира върху експлоатационния живот на изделията и върху възможния начин на тяхната употреба. Няма да сгрешим, ако кажем, че при горещото поцинковане клиентът наистина получава  на сто процента това, за което плаща.

     Всички части от процеса на горещо поцинковане биват контролирани непрекъснато, така че крайният продукт да отговаря на високите изисквания за качество. Работните процеси са максимално усъвършенствани. Почти всички дейности са механизирани, което дава възможност за произвеждането на големи обеми поцинкована продукция. При горещото поцинковане метеорологичните условия не са от значение, както при боядисването например. Това е един огромен плюс, защото горещо поцинкованите детайли могат да бъдат произвеждани с един и същ темп без значение от месеца, сезона или моментната метеорологична обстановка. Не е от значение дали температурата на въздуха е минус десет, десет или четиридесет градуса, дали вали дъжд, сняг или пече слънце – всички тези странични фактори са без значение. Хората, които са свикнали да изпълняват проекти с фиксирани крайни срокове, без значение от това какво е времето навън, най-добре могат да оценят това предимство на горещото поцинковане.

         Не на последно място това е метод, който спестява много средства и който дава спокойствие по време на експлоатационния цикъл на изделието. Не са необходими поддържащи дейности, каквото е периодичното пребоядистване при бояджийските системи например. Горещото поцинковане се предпочита там, където се търси дълготрайност, практичност и спестяване на средства през целия етап от живота на изделието.

       Изброени по този начин преимуществата на горещото поцинковане изпъкват на фона на всички останали антикорозионни защити. Предимствата, които изредих досега, дават възможност на компании като нашата да поемат спокойно и съответно успешно да изпълняват поетите ангажименти към нашите партньори. Инвеститори и производители на метални детайли от най-различен вид наистина оценяват високо този факт.

       Представете ни с няколко думи компанията, за която работите.

      Групата заводи „ЗГП – ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ“  са безспорният лидер на пазара в България.  Притежаваме три завода, разположени в Пловдив и Каспичан, както и едно депо в София. Притежаваме най-голямата вана за горещо поцинковане в страната в единия от заводите ни в Пловдив с размери тринадесет метра дължина, три метра и двадесет сантиметра дълбочина и един метър и шестдесет сантиметра широчина. Това ни дава възможност да работим по всички индустриални проекти и да отговаряме на нуждите на инвеститорите и при най-специфичните техни обекти.

     Ръководството на компанията още от самото основаване на заводите има амбицията да прави устойчив  бизнес, основаващ се на качество и иновации, изцяло равностойни на тези в Европа и останалата част от света. Можем спокойно да кажем, че към днешна дата нашите заводи са в крак с всички новости в бранша. Ако трябва да бъдем честни това не е толкова лесно за изпълнение, тъй като за разлика от чуждите пазари, на които горещото поцинковане е отлично познато и наложено, а в една част от случаите е приемано и за норма, що се отнася до определени сегменти, то на пазара в България все още то е в процес на налагане. Пазарът в България расте, но все още не е това, което трябва да бъде. Голяма част от компаниите използват тази услуга от сравнително малък период от време и откриват едва сега какви са ползите от нея. Немалка част от нашите партньори все още не са напълно запознати с огромния потенциал и предимства на метода и това, което те печелят, използвайки го. Понастоящем основна роля в популяризирането на процеса в България играе именно нашата компания. Опитваме се да запознаваме бизнеса и обществеността с това какво представлява този процес, като инвестираме немалко средства в маркетингови кампании. Ние сме традиционен участник в изложения като „Пловдивски панаир“, „Българска строителна седмица“, „Годишна среща на местните власти“ организирано от НСОРБ „Актив“, „Национална среща на главните архитекти и експертите по устройствено планиране на общините“ и други. Стремим се в същото време да следим и какво се случва по света. Редовен и единствен участник от България сме в конференциите на Европейската асоциация за горещо поцинковане „European General Galvanizers Association“. На тях имаме възможност както да чуем основни проблеми, вълнуващи бранша, така и да посетим заводи на наши колеги и да почерпим от техния опит. Това е много важно за нас, тъй като в нашия бизнес нещата са доста динамични. Участието на тези конференции ни помага  да предоставяме все по-модерна и конкурентна услуга на нашите клиенти.

     Колкото и усилия и средства обаче да влагаме в маркетинговите ни кампании, най-добрата реклама за нас си остават потребителите , които са се докоснали до нашата услуга. Веднъж, щом човек е поцинковал нещо и се е убедил лично в достойнствата на този процес, никакви усилия повече не са ни необходими, за да го убеждаваме. Тези клиенти се връщат отново и отново, и поцинковат всичко, което имат необходимост да защитят в своите домове, стопанства или бизнеси. Имаме стотици случаи, в които служители, работещи в компании на наши партньори препоръчват абсолютно безкористно нашата услуга пред свои близки и познати, както и я  предлагат  на техни клиенти при избора на антикорозионна защита. За нас е изключително удовлетворение да виждаме, че услугата, която предлагаме, носи полза на хората и те го оценяват. Работим спокойно и уверено, че всяка една стотинка, която сме получили от нашите клиенти, е заслужена и че ние сме предоставили това, за което клиентът си е платил. Това е и причината огромна част от нашите колеги да говорят изключително уверено и пламенно тогава, когато стане въпрос за нашия метод – практическата полза и предимства дават този коз в ръцете.

      Основно направление по отношение на усилията ни е фокусът върху качеството на изделията, които излизат от нашите заводи. Въпреки нарастването на обемите на работата в последните години, ние можем да се гордеем с факта, че успяваме да поддържаме постоянно високо ниво на качеството на услугата ни, което е високо оценявано от нашите партньори. Голяма част от тях работят за чуждестранни инвеститори на международни пазари, което за тях означава, че заедно с конкурентните цени трябва да предложат и качество, равностойно на качеството, идващо от традиционни за горещото поцинковане пазари като Франция, Италия, Германия и други. В същото време проектите, които се реализират на територията на България, далеч не са по-малко „претенциозни“ от гледна точка на качеството на поцинковане или сложността на детайлите. Проектите на чуждестранни и български инвеститори на територията на България в никакъв случай не се осъществяват на база на ниски критерии относно качеството на произведените изделия. Изискванията стават все по-високи. Ако преди десет години клиентите ни са се интересували преди всичко от антикорозионните свойства на метода и преимуществата от гледна точка на дълготрайността и безпроблемната експлоатация на изделията, то днес те вече искат да получават и естетически красив продукт. Нашите клиенти добавят като изискване освен това, което е описано в стандарта за горещо поцинковане БДС ISO 1461, и допълнителни изисквания, които ние не сме задължени да спазваме, но се стремим да изпълним. Не са малко случаите в които, за да постигнем желания краен резултат, ние участваме в процесите по проектиране на изделията съвместно с наши колеги проектанти. Това е изключително полезно за нас, тъй като при този двустранен процес на обмяна на знания, ние имаме възможност да опознаем и позицията и схващанията както на клиентите ни, така и на инженери , архитекти и други специалисти в различни области. Групата заводи ЗГП – ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ се ползва с имиджа на големия поцинковач в България, който е предпочитан и търсен не само заради това, че е технологично обезпечен, че ще влезе в срок и прочие, но и най-вече заради това, че ще осигури спокойствие на своите клиенти по отношение на качеството. Нашите партньори знаят, че ние сме с тях още от първоначалния етап на проектиране, изработка и дори в някои случаи монтаж, като ние ще дадем компетентни съвети във всеки един от тези етапи. Нашите специалисти са готови да сътрудничат колкото е необходимо, за да осигурят качествен краен продукт. Това е едно от нещата, които в годините продължаваме да изпълняваме като ангажимент към клиентите си и то ни носи големи позитиви. Когато собственикът или изпълнителят на бъдещото изделие чуе адекватни обяснения и види, че освен че сме заинтересовани да направим печалба, сме заинтересовани той да получи максимална изгода, която да го накара да се върне отново при следващия проект, това му говори повече от всякакъв вид реклама. Може да се каже, че ние продаваме не услугата горещо поцинковане, а един пакет от ползи, включващ в себе си нашия ангажимент да направим всичко, което е в нашите възможности, за да могат партньорите ни да получат продукта такъв, какъвто трябва да бъде. Ние продаваме сигурност. Това е един изключително сериозен ангажимент. Постоянно високо качество, кратки срокове, добра локация, ноу-хау и коректност. Това ни изстрелва на първо място и докато се уповаваме на тези принципи, ще продължим да сме водещия поцинковач у нас. Ние сме тежката артилерия при антикорозионните защити и имаме самочувствието, което заслужаваме да имаме.

      Към момента групата заводи ЗГП – ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ имат капацитет да поемат натоварването и обема от горещо поцинковане на пазара в България, без да изпадат в така нареченото състояние на „прегряване“.  Това стана възможно след направените в годините големи инвестиции в материално-техническата база и човешкия ресурс. Разбира се, тези инвестиции компанията ще възвръща постепенно в дългосрочен период, но все пак това е избраното направление за развитие. Пред нас съществува една основна цел поставена от ръководството – да бъдем една силна, устойчива и модерна компания изцяло конкурентноспособна на компаниите от Европа и останалата част от света. Вярваме, че бъдещето ще ни предостави възможност да възвърнем тези инвестиции, работейки достойно и професионално.

      Г-н Горев, споменахте, че има обективни причини за нарастването на пазара на тази услуга в България. Бихте ли запознали читателите ни с това как се развива метода горещо поцинковане в България в последните години?

     Някои от причините вече бяха изброени от мен, но ако трябва да обобщим, бих изтъкнал като най-важни няколко. Горещото поцинковане е метод, който представлява съвкупност от много ползи. Като такъв той превъзхожда всички останали методи, което го прави все по-желан не само от крайния ползвател , но и от специалистите, които имат за задача да разрешат определен проблем по възможно най-практичния и професионален начин. Проектантите не се притесняват, че ще заложат на антикорозионна защита, която няма да издържи на дадени тежки условия, тъй като горещото поцинковане се използва изключително успешно в почти всички видове среди с оглед на тяхната агресивност. Важно предимство е, че при горещото поцинковане няма перо от средства, което да се изразходва за поддръжка през определен период от време, както е при боядисването например, където трябва да се планират и отделят средства, време и енергия за създаване на организация за периодично пребоядисване. Това прави горещото поцинковане не само по-евтин метод, но и много по-ефикасен и практичен. Ако вие сте собственик на производствено предприятие или  хотел например и трябва да пребоядисвате огради, навеси или други помещения и части от материално-техническата база периодично, за да са защитени и да изглеждат добре, вие трябва не само да платите за това. Вие ще трябва да организирате процеса, който в зависимост от вида и размера на бизнес единицата, за която говорим, може да изисква доста солидна организация и дори спиране на дейността за даден период от време, за да се осъществи това начинание. Тогава говорим не само за разход на труд и материали, но и за намаляване на печалбата и за създаване на допълнителни трудности. Всичко това може да бъде избегнато, ако тези детайли бъдат поцинковани, тъй като при горещото поцинковане няма нужда от периодични поддържащи действия. Ето това ние наричаме практичност. Да мислиш не само за краткия период от две – три години, а за периода след тях. Горещопоцинкованите изделия могат да „живеят“ без поддръжка в различни среди до над петдесет години.

        Един от най-важните фактори за нарастването на пазара са наличието на чуждестранни инвестиции. Компаниите, идващи от чужбина и искащи да изградят нещо работещо и печелившо, не желаят да правят компромиси. Те сами изискват защитата, която предлагаме ние. Те са свикнали с нея и там откъдето идват, тя е нормата, както казах и преди. Не желаят някой да им предлага остарели, непрактични и неработещи във времето решения. Те имат база за сравнение. Не се налага да ги убеждаваме колко по-добър метод е горещото поцинковане. Налага се единствено да им предложим услугата с необходимото качество и в сроковете, в които те желаят – нещо, което ние умеем да правим отлично.

        Не малка причина за все по-голямото налагане на услугата при нас е и създаването на условия за развитието на услугата. Няма как да реализираш определен проект, ако липсват условията за това. Няма как да заложиш поцинковане на конструкцията на едно производствено предприятие, ако си ограничен от габаритите на ваните за поцинковане например. Осъзнавайки това, една от първите стъпки на ръководството по отношение на повишаване конкурентоспособността на компанията ни беше да осигури необходимите технологични условия за развитие на услугата. Инвестирането във вани с голям размер „развърза ръцете“ на проектанти и изпълнители да реализират мащабни обекти с детайли с големи габарити до 13 000 милиметра. Всички детайли от тези обекти могат да бъдат произведени на територията на страната от български производители и поцинквани при нас, така че да не се налага да се търсят производители извън рамките на страната. Към днешна дата ние разполагаме с вана, можеща да отговори на изискванията на проектантите и инвеститорите, що се отнася до габаритите, обемите и времевия диапазон за всеки един проект, без значение за кой сектор от индустрията говорим. В последните години в нашите заводи, например, са поцинковани детайли за голяма част мащабни проекти както в държавния, така и в частния сектор.

        Досегът на все по-голямо количество хора с услугата ни също е причина за нарастване на обемите от поръчките ни. Никой не бяга от нещо, което ще му спести време, усилия и средства. Практически, колкото повече поръчки изпълняваме, толкова повече бъдещи поръчки си осигуряваме.  Все повече хора се „образоват“ по отношение на нашата услуга. Тук под образоване имаме предвид това, че все повече хора се интересуват и то съвсем целенасочено. Имаме клиенти, които притежават достойни за уважение познания, що се отнася до това какво представлява горещото поцинковане. Тяхното прогресивно мислене, адаптивност и желание за получаване на качествен продукт ги кара сами да търсят услугите ни. Тук съвсем не визирам само платежоспособни клиенти и само бизнеса. Тук в това число влизат частни лица с дребни детайли за лично ползване, собственици на малки фирми, явяващи се крайни потребители на детайлите и т.н. Всички те разрешават свои проблеми, използвайки нашата услуга.

       Все повече български фирми работят на чуждестранни пазари, на които се търси нашата услуга. Фактът, че тези фирми правят експорт на тези пазари означава, че тяхната продукция е конкурентна като цена и качество. Предизвикателството, пред което се изправяме всекидневно, е, ръка за ръка с нашите партньори, да отговорим на нарастващите изисквания на тези пазари, а понякога и на капризите им. Това е съвсем нормално, тъй като след като искаш да правиш бизнес в Германия, САЩ или някъде другаде по света, трябва да можеш да предложиш продут, който да си заслужава. Българските фирми са конкурентоспособни на международните пазари и частта от поцинкована продукция в нашите заводи, предназначена за чужбина, ще нараства с всяка изминала година.

      Какви са трудностите, които среща ЗГП – ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ?

    Част от нашите проблеми са познати на повечето работодатели.Ако разгледаме горещото поцинковане като специфичен вид услуга, можем да кажем, че популяризирането ѝ върви с нормални темпове, но въпреки всичко все още сме далеч от достигането нивата на популярност в сравнение с държави като Германия, Австрия, Франция, Италия и други. Все още имаме да извървим път, свързан с установяването на този метод за антикорозионна защита като основен и предпочитан. Въпрос на време е.

    Наред с това срещаме проблеми, които са валидни за всички работодатели. Изпитваме трудности при намирането на качествен и квалифициран персонал. Все повече усилия полагаме за обучението и запазването на тези хора. По-високото заплащане в другите европейски държави кара една част от потенциалната работна ръка, която можем да наемем, да емигрира за постоянно или да работи сезонно в чужбина. За радост, политиката на ЗГП-ЗАВОДИ ЗА ГОРЕЩО ПОЦИНКОВАНЕ е такава, че служителите,  доказали своята съпричастност към общите цели на компанията, притежаващи необходимите качества и желание за работа, биват навременно оценявани и задържани при нас. Смело можем да кажем, че уважаваме и ценим служителите в нашата компания. За разлика от други компании, чиято специфика на производство позволява обучаването на служители и работници за по-кратък перид, при нас изграждането на един такъв специалист отнема до няколко години в зависимост от позицията и личностните качества на конкретния служител.

    Вид трудност за нас се явява и решимостта ни да предлагаме качествена услуга на всяка цена. Стремежът ни е да предложим най-доброто качество на пазара в България, което да е абсолютно конкурентно по качество и на пазарите в чужбина. За да произведем качествен продукт, ние трябва да осигурим качествен продукт на входа, тоест клиентите, които ще доставят детайли за поцинковане, трябва да са спазили немалко на брой изисквания. Това, към което ръководството на компанията има нулева толерантност, е произвеждането на некачествена стока. Това значи немалко усилия освен усилията свързани със самия процес на поцинковане. Фактът, че разполагаме с три завода на територията на България, ни дава възможност да обработваме и най-големите по обеми поръчки. Никога обаче не поемаме поръчка, ако знаем, че времето за качествено изпълнение не е достатъчно. Казвам това, защото във времето сме имали случаи, в които сме били питани дали не можем да съкратим производствения цикъл, да прескочим някой етап, поради това, че в противен случай някой няма да се вмести в срока си. При всеки един от тях ние сме отказвали. Винаги сме били честни и откровени с нашите партньори и винаги, когато можем, сме готови да направим всичко по силите си, за да им влезем в положение. Никога обаче това не е ставало за сметка на качеството на продукцията. В нашия бизнес, и не само в него, некачественото изпълнение на един проект може да разруши имидж, създаван с труд и постоянство години наред. Един некачествен проект, може да доведе до отлив на клиенти. Да осигуряваш услуга с едно и също ниво на качество коства много средства и усилия. За да можеш да го правиш ти е необходим отлично обучен екип от  служители.

      Не вярвам да има производство, в което да няма казуси, заплетени ситуации, ежедневни производствени проблеми. И при нас е така. При динамично производство като нашето, с детайли, които не се произвеждат в наш собствен завод, а идват от наши клиенти, ежедневно се сблъскваме с различни проблеми.  Практически ние работим с нашите проблеми и проблемите на нашите клиенти едновременно. Само една спукана гума на някой камион, който трябва да достави детайли при нас, може да коства закъснението на доставката с един ден. За нас това може да означава изготвянето на нов седмичен или дори месечен производствен график. Затварянето на пътищата за два дни поради лоши метеорологични условия през зимата, може да ни постави в изключително неприятна ситуация, в която да се опитваме да наваксваме срокове, изпуснати не по наша вина. Планирани дейности по профилактиката на оборудването, също може да ни коства забавяне. Обикновено от подобен тип ситуации излизаме с общи усилия. Именно тогава проличават знанията и уменията на нашите специалисти. Много често върху определени казуси и проблеми работят не само специалстите ни от един завод, а всички специалисти, заети в заводите ни, имащи компетенции в съответното направление. Това ни дава възможност да споделяме опит, идеи и да намираме решения много по-бързо и ефективно.  

    Вие многократно споменахте предимствата на горещото поцинковане и това, че в много държави са един от предпочитаните методи за антикорозионна защита. Бихте ли ни дали няколко примера.

     Разбира се! Подобен тип примери лесно могат да бъдат дадени, имайки предвид многобройните и разнообразни обекти, изпълнени с подобен тип защита. Горещо поцинковани изделия и конструкции ни заобикалят навсякъде, накъдето се обърнем. Понеже неколкократно споменавахме думата практичност и дълготрайност, всеки един от нас може да забележи, например, стълбовете за високо и средно и ниско напрежение на електропреносната мрежа. Това са изделия, подложени на резки температурни промени, на най-сурови атмосферни условия. Въпреки всичко голяма част от тези изделия, които са на десетки години, все още функционират безпроблемно.

     Ако трябва да излезем извън често срещаните и заобикалящи ни примери, мога да посоча един интересен пример, който показва как горещото поцинковане разрешава проблеми в нетипични експлоатационни условия. Примерът, който в съзнанието ми е останал като интересен проект, е от Британска Колумбия, Канада.  Въпросното съоръжение е един прекрасен висящ мост, наречен Cliff Walk, изграден в дъждовните гори около Ванкувър. Това е една от най-посещаваните туристически дестинации в Британска Колумбия. Мостът виси на приблизително 90 метра в непосредствена близост до река Капилано, заобикалящ и съответно захванат за огромна гранитна скала. Специфичността на местоположението не позволява да се извършват периодични поддържащи дейности по конструкцията. Необходимо е било това, от което ще се изработи моста, да може да издържи на сурови условия, без да се налага поддръжка в годините. Трябва да издържи на влагата, идваща от дъждовните гори и най-вече да устои през годините на един от най-големите врагове на стоманата – морският и океанският климат и в частност  – солените въздух и вода. Мостът се намира в гора само на няколко километра от крайбрежието на Тихия океан, който заобикаля Ванкувър. Основно изискване е при изграждането на конструкцията  да не се нарушава естественото състояние на природния парк, в който е монтиран моста – всичко трябва да остане непокътнато, а конструкцията да бъде здрава, надеждна, без това да коства огромни и мащабни строителни дейности. Инженерите намират идеално решение. Конструкцията е изработена от стомана. Стоманата е горещо поцинкована, което гарантира нейната дълготрайност и издръжливост на влага и солен океански климат, ниски цялостни разходи и нулева необходимост от допълнителни дейности, а съответно и разходи за поддръжка на горещо поцинкованите детайли във времето. Освен това, цинкът е естествен и природосъобразен материал, който няма да замърсява природата. Горещо поцинкованите изделия могат да бъдат рециклирани след време и ако след  десетки години се наложи повторно нанасяне на защита върху изделията, то това може да бъде направено. Не на последно място може да се каже, че детайлите притежават и добър външен вид. Това съоръжение е един добър пример за това на какви изисквания може да отговори горещото поцинковане като защита и неслучайно е един от претендентите за наградите Global Galvanizing Awards 2015 на международната конференция Intergalva ,провеждаща се веднъж на четири години. Още повече, то показва практичния избор на специалистите. В чужбина подобен тип обекти не са рядкост, а напротив – срещат се доста често. Радващото е, че и у нас вече могат да бъдат срещнати примери, показващи възможностите на горещото поцинковане.

    Благодаря Ви за разговора.

    Аз също Ви благодаря. Надявам се, че Вашите читатели ще го намерят за интересен.

Статията във Вестник Строител можете да прочететеТУК

Leave a Reply

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите. За повече информация прочетете нашата Политика за поверителност .

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close